Stef Janssens

Ik ben Stef Janssens en heb al heel mijn leven een passie voor tekenen en verhalen vertellen. Sinds de lagere school zat ik op de kunstacademie en maakte ik al stripverhalen, die ik helemaal zelf verzon, tekende en inkleurde. Het waren vooral avonturenverhalen met konijnen of Bert Boon in de hoofdrol, maar vanaf mijn twaalfde groeide daarnaast een fascinatie voor de wereldoorlogen. In het vierde middelbaar startte ik aan de tweejarige cursus Video & Animatie aan de academie van Herentals. Daar leerde ik mijn tekeningen digitaal inkleuren en dat bood bergen mogelijkheden.

In het laatste jaar van die cursus besloot ik als eindwerk een volledige graphic novel te maken over de Eerste Wereldoorlog. ‘Nooit Meer Oorlog’ was daarbij ook mijn eerste strip die er veel professioneler uitzag, o.a. door de digitale inkleuring en het drukwerk. Datzelfde jaar startte ik ook tekenlessen in de academie van Turnhout, waar ik enorm veel bijleerde op grafisch vlak. Op beeldverhaal-vlak leerde ik dan weer enorm veel bij aan de tiendelige cursus Stripgidsacademie die ik drie jaar op rij volgde in Turnhout. Daar kreeg ik een glimp van wat de opleiding beeldverhaal aan Luca School of Arts voorstelt en sindsdien wil ik die ook heel graag gaan volgen.

In het laatste jaar van mijn middelbaar maakte ik ook een eindwerk voor de academie van Turnhout. Daar moest ik niet lang over nadenken… Een stripverhaal natuurlijk! Ik koos opnieuw voor het thema ‘oorlog’, ditmaal de Tweede Wereldoorlog. Uit mijn eerste oorlogsstrip en de lessen die ik volgde, had ik natuurlijk ook veel geleerd. In dit tweede deel investeerde ik veel meer tijd aan het maken van het verhaal. Drie maanden werkte ik enkel aan het scenario, research, schetsen en natuurlijk het storyboard (een soort draaiboek voor een stripmaker). Het resultaat was opnieuw beter dan zijn voorganger. Daarna besloot ik de wereldoorlogen even gerust te laten en andere genres te verkennen waar ik ook graag rond zou werken in de toekomst zoals sci-fi, fantasy, horror en western.

Nadat ik afstudeerde in de richting Latijn-wiskunde aan het college van Herentals, koos ik een richting waar ik me in wilde verdiepen, namelijk oude geschiedenis. Tijdens mijn studies aan de KU Leuven heb ik jammer genoeg geen tijd meer om strips van grote omvang te maken, zoals ik deed in het middelbaar. Ik blijf echter wel tekenen en verhalen schrijven, omdat ik het eenvoudigweg niet kan laten!

(Februari 2023)

Website