Yan Gevuld

Eind jaren ’70 publiceerde Yan Gevuld, zij het niet onder dit pseudoniem, illustraties in de Stipkrant, destijds een dinsdagbijlage bij de kranten Het Nieuwsblad, De Gentenaar en De Landwacht.
Hij verzorgt er illustraties voor het bijvoegsel van het Gentse tijdschrift Metro, De Uitkrant. Na verloop van tijd mag hij er ook een korte strip ‘Jawadde’ in publiceren. Het is in die periode dat hij kiest voor het pseudoniem ‘Yan Gevuld’. De gags worden genummerd vanaf 101, de eerste honderd gags beschouwt hij als de meest gewaagde idee├źn die niet geschikt zijn voor publicatie en enkel in het hoofd van de auteur blijven hangen.
Met de stopzetting van Metro verdwijnt ook de stripreeks, maar die zal nog geregeld en in diverse talen terug opduiken.
Hij maakt nog illustraties en strips voor lokale maandbladen (Kroonblaadje, Trude, Vilain) en publiceert een informatieve strip ‘Wakkere Wuggers’ in Capita Selecta van uitgeverij Kluwer.
In de tweede helft van jaren ’90 begint hij schoorvoetend aan een comeback. Alle Nederlandstalige striptijdschriften zijn op dat ogenblik verdwenen. In de V.S. wordt geen van zijn projecten gepubliceerd, u vindt er meer informatie over terug op ‘His work’. Deze projecten verschenen in 2017 bij uitgeverij Bonte in een compilatiealbum: ‘Yan en de Syndicates’.
Een deelname aan een Europese wedstrijd zorgt voor een ommekeer. Hij wint niet, maar hij besluit het verhaal af te werken. Het resultaat is ‘De Rechtvaardige Rechters’, verschenen in 2011, onder eigen beheer. Je kan het hier bestellen. In 2013 en 2014 komen er nog twee albums bij. Het verhaal ‘De blauwe planeet’ wordt een tweeluik.
Sinds juli 2014 start hij een internetstrip ‘Grueson’. Yan schrijft de teksten in het Engels, maar vertaalt ze natuurlijk ook naar het Nederlands. In 2019 stoppen de online publicaties, de eerste cyclus van Grueson is voltooid. De tweede cyclus bestaat uit lange verhalen en momenteel wordt er gewerkt aan het eerste avontuur. Er ligt nog geen datum van publicatie vast.

Website