Erwin Sels (Ersel)

Erwin Sels, die het pseudoniem Ersel gebruikt, werd geboren in Antwerpen in België als zoon van striptekenaar en oude Vandersteen-medewerker Frank Sels. Hij trad in de voetsporen van zijn vader en werd een van zijn assistenten bij de ‘Silberpfeil’-strip voor de Duitse markt gedurende vijf jaar tot het einde ervan in 1986. Sindsdien heeft Ersel toezicht gehouden op de herdrukken van het werk van zijn vader, waaronder de voltooiing van de sciencefictionstrip ‘Op Zoek naar Alfadir’ (2004) en de herdrukken ‘Silberpfeil’ van Wick Comics.
Na de dood van zijn vader eind 1986, is Ersel begonnen te werken aan verschillende onvoltooide projecten met Léon Lekeu voor Ronny Matton. Een daarvan, ‘Saga van een Wraak’, werd uiteindelijk in 1991 door Oranje uitgegeven.
Hij specialiseerde zich in realistisch en historisch tekenen en begon een samenwerking met Jan Bucquoy, met wie hij van 1989 tot 1991 ‘Frenchy’ voor Himalaya produceerde. In 1990 creëerden ze ook ‘Indochine’ voor Farao, dat Sels nog steeds met zijn eigen naam tekende.
In 1990 maakte hij een stripversie van ‘Brugge die Stille’ voor Himalaya, gevolgd door een bewerking van ‘The Last of the Mohicans’ voor uitgever Claude Lefrancq, waarvoor hij eerst het pseudoniem Ersel gebruikte. In 1994 begon hij een samenwerking met de uitgeverij Glénat en nam hij het kunstwerk over van ‘Les Pionniers du Nouveau Monde’, een serie gecreëerd en geschreven door Jean-François Charles. Voor deze uitgeverij werkte hij samen met Ruellan (Maryse Charles) aan ‘Claymore’ (1999-2002) en ‘Les Derniers Jours de la Géhenne’ (twee boeken in 2001 en 2005), en met Ferry van Vosselen aan ‘Le Gardien de la Lans’ (2002-07).
Daarnaast illustreerde Ersel ‘Black Notes – Le Dernier Rebelle’ met een script van Franck Delvaux bij Éditions Loup in 2000. In 2008 tekende hij het tweede boek in de reeks ‘Disparitions’, naar een script van Jacques Mazeau. In 2009 en 2010 werkte hij samen met scenarist Renot aan de series ‘Le Zouave’ Glénat Grafica) en ‘Médée’ (Casterman). Ook is hij sinds 1993 een van de kunstenaars voor Rooie Oortjes Magazine.
In 2011 bracht hij een grafisch eerbetoon aan Pom in het collectieve tribute-album ‘Op Het Spoor van Pom’ (2011).

Zijn nieuwste album is Lagacy III

Website