Maaike Hartjes

Ik ben Maaike Hartjes, striptekenaar, illustrator en cartoonist. Ik ben altijd erg actief geweest in de stripwereld; In 1994 zette ik mijn eigen stripstudio (‘de Zwarte Handel’) op, en in 1997 stelde ik ‘Old Cake Comix’ samen, een bundeling strips van vrouwelijke tekenaars. Hierna werd ik, samen met Barbara Stok en Gerrie Hondius, in de media tot een van ‘de Grote Drie’ van de vrouwenstrips gebombardeerd… Gelukkig is het inmiddels een stuk normaler om als vrouw strips te tekenen.
Rond 2000 was ik lid van ‘NuKomix’, een groep die zich inzette voor de promotie van ‘nieuwe’ Nederlandse strips, ik tekende een tijdje strips voor de nieuwe NRC.next krant, trad twee keer op op Lowlands, en tussen 2011 en 2013 was ik voorzitter van de BNS (Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers). Ook begon ik op Facebook ‘Tekeningen Rekeningen’, een serie strips met zakelijke informatie voor illustrators. In 2016 ontving ik de Stripschapprijs voor mijn gehele oeuvre en inzet voor het medium.
Cartoons
Naast al die strips maak ik ook illustraties, en ben ik vooral actief als cartoonist voor het bedrijfsleven. En nee, niet zo’n ‘visueel notulist’ die vooral GROTE WOORDEN tekent met pijltjes en gloeilampen eromheen, maar inhoudelijk sterke cartoons die duidelijk uitleggen hoe een ingewikkeld proces visueel in elkaar zit

Website